Рибарника в село Добърско

Само на около 20км от Банско се намира село Добърско – китно селце с безброй поляни и свободно пасящи коне, овце и кравички. Не знам дали беше от хубавото време или заради енергията на планината, но имах чувството, че се намирам на едно от райските места на България. Никола искаше да ме заведе до рибарника в селото, където си ловиш сам пъстърва и ядеш от най-вкусните варени картофи. Посрещна ни чичо Георги с широка усмивка – “Разгледайте и елате да си наловите обяда!”. E,  как да не ти стане хубаво!

Честно казано – не ставам за ловец. Не ми беше леко да гледам как Никола улови две невинни риби, които се мятаха в кофата и всеки момент чакаха участта си. Благодарих им, че ще ме нахранят и се опитах да се насладя на атмосферата.

Рибарника се намира малко извън селото и река Добърска минава през него. Мястото е изключително непретенциозно, но има дух. Леля Мария е царицата на гозбите – менюто се състои от рибка с варени картофи, праз и шарена сол, салата със зеле и моркови и разбира се, домашна ракия. Това беше най-вкусния обяд, който някога съм яла! В “ресторанта” на рибарника има снимки на Путин, който пие “от тяхната ракия”, секция с мед и различни видове сладка, а български носии за закачени на стената. Усещането е, че си в нечий дом.

Точно преди една вечер се бях прибрала от чужбина и кацнах на Терминал 1. Макар и щастлива, че си бях у дома, ме заля вълна от чужда агресия само за няколко часа. Разстроих се и в такива моменти, колкото и да обичам България, си мисля за бягство на някъде. В следващия момент, попадам на места като село Добърско, където чичо Георги и леля Мария даряват с любов всеки един посетител и при тях няма да намерите агресия и наглост.

Вероятно това е цената, която трябва да платим за благата, които България ни дава. И честно казано – заслужава си.

Please follow and like us:

Leave a Reply