Аликанте – град на дворци и седемхилядна история

Намиращ се в югоизточна Испания, Аликанте е познат отдавна на пътешествениците. Историята на града датира от преди 7000 години и за две столетия е бил един от най-богатите градове в света. Една от причините за това е огромното пристанище, което е контролирало голяма част от търговията с Новия свят.

През годините, Аликанте е бил завладян от гърци, римляни, картагенци и маври. След краят на арабското присъствие в Европа през 15 век, градът се развил много добре икономически, но 18 и 19 век били времена на упадък. Благодарение на развитието на туризма в края на 20 век, Аликанте отново се превърнал в притегателна точка за посетители най-вече от Западна Европа.

Посещението ми там бе първата среща с испанската култура. Макар и Аликанте да не е един от най-впечатляващите градове в Испания, това, което успя да ме докосне бе архитектурата, приятния климат (бях там през Октомрви), хората и не на последно място, примамливите цени. Смея да твърдя, че 3-4 дни са ви повече от достатъчни да разгледате града. Началото на октомври е чудесно време да посетите слънчевия град за една последна морска ваканция преди началото на зимата 🙂

Надвявам се снимките да успеят да ви потопят в атмосферата на Аликанте:

Пристанище Аликанте

Поглед към плажа от Castillo Santa Bárbara

 

Разходка по централната алея до плажа, Explanada de Espana

Снимките по-долу са направени с Canon A35 Datelux.

Замъглена снимка от бар, където пих най-вкусното мохито 

Базилика Санта Мария

 

Please follow and like us:

Leave a Reply